Gooi vieze zakdoekjes weg en was vaak je handen. Dat weten we nu wel, maar je wordt er niet direct beter van. De griep epedemie is nog niet op haar retour. Afgelopen week hadden én Jeanne én Carola én Iris een virus te pakken. Daarom een update: onze persoonlijke tips tegen griep en verkoudheid. Wat doen de docenten van Energy Inn om fit te worden en blijven?

1. Rust

Het luisteren naar de signalen van je lichaam valt niet altijd mee. Toch is het heel belangrijk. Bedenk dat als je over je grenzen heengaat, jouw lichaam niet de kans krijgt om te herstellen. Dus wanneer stop je en neem je even pauze?

Ik doe even helemaal niets. Dat werkt nu het beste.

Ik heb ten eerste mijn avondlessen laten vervallen. Elke dag vroeg naar bed: tussen 20.00 en 21.00u!

2. Restorative Yoga

Restorative Yoga is een perfecte manier om lichaam rust en wat liefdevolle aandacht te geven. En het is een afleidingsmanoeuvre voor de geest. Niets doen kan ontzettend moeilijk zijn. Vertel je brein dat je yoga DOET en geef je lichaam de kans echt tot rust te komen.

3. Eet en drink goed

Drink veel om afvalstoffen af te voeren. Let op de vitamines: eet veel groente en fruit. Vul eventuele tekorten aan.

Verse kurkuma, gemberwortel en een snufje peper met water aan de kook brengen en dan een half uurtje rustig laten trekken. Drink dit scherpe water heet. Doe het in een thermosfles en neem regelmatig een beetje.

4. Houd je rug soepel

Als je griep hebt, kunnen je spieren pijnlijk en stijf aanvoelen. Maak regelmatig en bewust een holle en een bolle rug. Doe bijvoorbeeld ‘de kat’, op handen en knieën. Op een stoel of staand is ook mogelijk. Je maakt een holle rug op de inademing. Een bolle rug op de uitademing. Volg het ritme van je adem.

5. Vul je onderste dantian met Qi

Breng je aandacht in je buik (je onderste dantian). Je onderste dantian is je Qi-reservoir en werkt op de gezondheid van je hele lichaam. Als die niet goed gevuld is, kan je klachten krijgen en zelfs ziek worden. Qi – levensenergie – volgt de aandacht. Door je aandacht in te zetten, stroomt de schone Qi naar binnen om je buik te vullen. Hoe meer gevuld, hoe gezonder je bent. Mooie oefeningen uit de Qigong zijn de Rofu- en de La Qi-oefening. Deze kan je zelfs doen als je ziek in bed ligt.

De Rofu heb ik veel toegepast tijdens mijn griep. Het geeft een heel warme buik. Je vult je onderste dantian.

6. Massage

Wat is er lekkerder dan een massage met warme olie? Vraag je partner of doe het zelf!

7. Naar buiten!

Binnen blijven is achterhaald. Ga een stukje wandelen. Heb je ook daar geen energie voor, gooi dan het raam even open.

Ingepakt als een burrito stapte ik de deur uit. 20 minuutjes is al goed. Doe dit ook als je geen hond hebt!

8. Koud douchen

Regelmatig een koude douche kan je weerstand verbeteren. Hoe? Volg de workshop Wim Hof Methode. Let op, als je al ziek bent, douche je lekker warm. De stoom die je inademt heeft dan een verzachtende invloed op je luchtwegen.

Koud douchen geeft mij energie en een helder hoofd. Het werkt positief op mijn stemming en ik kan beter tegen koude. Bovendien heeft het me goed geholpen in de menopauze als ik opvliegers had!

9. Jala neti: neusspoeling met de netipot

Jala neti is een methode om de bovenste luchtwegen te reinigen en bevochtigen. De toepassing is simpel, met een netipot breng je een isotone zoutoplossing (op lichaamstemperatuur) in de neus, die je via het andere neusgat er weer uit laat lopen. Gebruik 1 kleine theelepel himalayazout op 300 ml water. Voer dit aan beide kanten uit, zo’n twee keer per dag.

Alle rommel loopt eruit. In India doen ze dit als het tanden poetsen, iedere dag. Het voelt schoon. En wat een ruimte geeft het in je ademhaling!

10. Adem!

Pranayama wordt vaak vertaald met ademhalingsoefening. Die vertaling vind ik te beperkt. In het Sanskriet betekent ayāma = “beheersing” en prāṇa zowel adem als levensenergie. Bewust ademhalen heeft invloed op je energie-niveau. En het maakt de geest rustiger, het lichaam meer ontspannen.

Hardware én software

Zie ziek zijn niet alleen als een probleem van je ‘hardware’, je lichaam. Voor jouw functioneren is de software, je geest of mind, minstens zo belangrijk! Volg ons deze week op Facebook en/of de website voor een uitgebreide toelichting op onze anti-virus-tips.