Het is precies drie jaar geleden: 24 oktober 2014. Met een rugzak vol warme kleding én een sportieve bikini bel ik aan. Wat gespannen, maar vooral ook nieuwsgierig. Rianne opent de deur met een warme glimlach. Vandaag ga ik à la Wim Hof – The Iceman – in een ijsbad zitten.

Koukleum

En ik ben gevoelig voor kou. Vanaf oktober draag ik handschoenen op de fiets. Ik douche zo warm en lang dat de badkamer totaal beslagen is en in bed warm ik mijn koude voeten graag aan mijn vriend.

De groep is klein. En gelukkig ben ik niet de enige die het spannend vindt. Dat verbindt. Rianne en Karin stellen zich voor en vertellen meer over hun ervaringen met Wim Hof, de voordelen van koudetraining en een speciale ademhalingstechniek.

Samen creëren ze een veilige omgeving, waarin ik uit mijn comfortzone durf te stappen. Natuurlijk, de yogahoudingen die we doen ter voorbereiding, dat is compleet binnen mijn comfortzone. Maar de ademhalingsoefeningen hebben een enorme impact. Ik ervaar complete rust en stilte. En de kracht van focus.

En daar staan we dan. In badkleding buiten, op een miezerige, grijze dag in oktober. Ik staar in het bad met ijsklontjes. Rianne controleert de temperatuur met een thermometer. We gaan er pas in als deze is gedaald tot 0°C. De keuze om wel of niet aan dit onderdeel mee te doen, laten Rianne en Karin geheel aan ons over. Ik wil niet als eerste. Maar ik wil deze ervaring wel meemaken.

Niet eerst de grote teen en voelen hoe koud het is. Gewoon doen. In het bad stappen en gaan zitten. Ademhalen. Ik focus op mijn ademhaling en langzaam verdwijnt de stressreactie van mijn lichaam. Mijn handen en armen onder water vind ik een stap te ver. Maar ik kan ontspannen en zelfs lachen.

Ongelooflijk waar je lichaam toe in staat is. Wat een kick!