Yoga voor ouderen in Alphen aan den Rijn

60+, 70+ of 80+ en op zoek naar een passende yogales?

Yoga is geschikt voor elke leeftijd. Woon je in Alphen aan den Rijn en ben je zestig of ouder? En je wilt gezond en in beweging blijven? Met aangepaste yoga-oefeningen kan je langer vitaal, ontspannen en klachtenvrij blijven. Door met aandacht voor de ademhaling te bewegen, gaat het bewegen soepeler en meer als vanzelf. Verwacht geen ingewikkelde asana’s en modieuze leggings. Ik maak de yoga graag voor jou toegankelijk. Op twee locaties in Alphen aan den Rijn geef ik yogalessen voor senioren, dus ook bij jou in de buurt. Nieuwsgierig waar ik mijn lessen Hatha Yoga 60+ geef? Klik hier >>

Blijf soepel met Yoga
Ontspan door Yoga
Adem bewust door Yoga
Yoga voor ouderen in de Wielewaal in Alphen aan den Rijn, namasté / anjali mudra

Waarom (opnieuw) starten met yoga als senior?

Als je zestig, zeventig, tachtig of ouder bent, heeft het dan nog zin om aan yoga te beginnen? Jazeker! En je bent niet de enige, velen beginnen pas na hun pensioen, of later. Door yoga wordt je lichaam soepeler en sterker en je geest rustiger. Ook wanneer je wat ouder bent. Iedereen kan in principe meedoen, want een belangrijk uitgangspunt van yoga is dat een ieder zijn eigen mogelijkheden respecteert. Je leert te luisteren naar je eigen lichaam en zorgen van je af te zetten.

De 10 redenen waarom Yoga goed is (voor ouderen)

De lessen Hatha Yoga voor ouderen in Alphen aan den Rijn zijn een prachtig hulpmiddel om te blijven bewegen en gezond ouder te worden. Gezondheid is geen statische toestand en je hebt er zelf invloed op. Het gaat er tenslotte niet zozeer om hoe oud je wordt, maar meer om hóe je oud wordt!

Tekening ter illustratie van de lessen stoelyoga en Hatha Yoga voor ouderen / 60+.

Fysieke voordelen van Hatha Yoga 60+

Ouderdom komt soms met gebreken. De rug verliest lengte, flexibiliteit en trekt soms krom. Gewrichten worden stijver en gevoelig. Spiermassa neemt af. Misschien ervaar je pijn door lichamelijke klachten.

Aangepaste yoga-oefeningen kunnen helpen dit proces te vertragen, ouderdomskwalen te verminderen én er beter mee om te gaan.

1. Flexibiliteit en mobiliteit

Je hoeft niet lenig te zijn. Met yoga kun je wel flexibeler worden of voorkomen dat je stijver wordt. Daarom gaan de lessen ook door in de zomerperiode.

2. Meer spierkracht

In een yogales werken we niet met gewichten, maar toch is soms een beetje spierpijn de dag erna geen uitzondering. Helemaal prima, daar worden we sterker van!

3. Evenwicht en valpreventie

Je balans verbetert. Denk bijvoorbeeld aan het balanceren op één been. Belangrijk, omdat je minder snel zult vallen.

4. Meer lichaamsbewustzijn

Leer naar je lichaam te luisteren. Krijg (opnieuw) vertrouwen in je eigen lichaam en inzicht in wat je kunt.

5. Betere houding

Je houding kan verbeteren door het doen van yogaposes. En dat zal ook doorwerken in het dagelijks leven.

Tekening ter illustratie van de mentale voordelen van Yoga.

Mentale voordelen van Hatha Yoga 60+

Yoga is méér dan gymnastiek voor ouderen. Door de combinatie van bewust bewegen op de ademhaling, blijft er simpelweg geen ruimte meer over in het hoofd om met de toekomst of het verleden bezig te zijn. Yoga brengt je naar het Hier en Nu. Daar is niets zweverigs aan.

Wist je dat yoga-houdingen van oorsprong ontworpen zijn ter voorbereiding op meditatie? Een soepel, sterk en gezond lichaam en een heldere, geconcentreerde geest maakte het voor de traditionele yogi gemakkelijker om stil te zitten in meditatie.

6. Ontspanning

Je leert je beter te ontspannen en om te gaan met stressituaties, onrust, zorgen en angsten.

7. Meer energie

Daarom heet mijn ‘yogabedrijf’ ook Energy Inn.

8. Geheugen en concentratie

Bewegen in het algemeen is goed voor het geheugen en de verwerkingssnelheid van informatie. Door yoga leer je je ook te focussen en verbetert het concentratievermogen.

9. Goed voor het humeur

Yoga maakt je vrolijker. Echt waar.

10. Gezellig

Sociaal contact is enorm belangrijk, dat hebben we allemaal ervaren tijdens de lockdown afgelopen jaar. Alzheimer Nederland raadt aan om samen te gaan bewegen. Hierdoor wordt bewegen hartstikke gezellig en dat zijn de yogalessen voor ouderen in Alphen aan den Rijn zeker ook!

Mijn eerste yogadocente zei:

‘Yoga is als een aardbei. Om echt te proeven, moet je niet alleen kijken en ruiken, maar hem ook in je mond stoppen.’ Een schot in de roos, want ik ben dol op aardbeien…

Ervaar zelf wat mijn lessen voor jou kunnen betekenen.

Yogales voor ouderen in de Wielewaal, Alphen aan den Rijn.

Yogalessen voor ouderen & ademhaling

Aandacht voor ademhaling is een belangrijk onderdeel in al mijn yogalessen, maar zeker in de lessen Hatha Yoga voor 60+ in Alphen aan den Rijn.

Yoga maakt je bewust van je ademhaling. Je leert beter en ruimer ademhalen. Zo gebruik je je volledige longcapaciteit.

Laten we een klein experiment doen. Ga zitten op een stoel. Voel hoe de voeten de grond raken en je zitbotjes de zitting. Leun tegen de rugleuning als dat ontspannen aanvoelt. Zit je goed? Tel dan je ademhalingen gedurende één minuut. En hoeveel zijn het er? In rust ademen we tussen de zes en twaalf keer per minuut. Adem je langzamer of sneller?

Je zou de ademhaling kunnen zien als een antenne of voelspriet. Je adem reageert op mentale spanningen in de vorm van stress of emoties, maar ook op spierspanning, bijvoorbeeld door een verkeerde lichaamshouding. Sommige gewoontes zijn er door de jaren heen geleidelijk ingeslopen. Er bestaan natuurlijk legio redenen waarom de één vaker ademt dan de ander. Je hoeft jezelf niet te forceren om langzamer te ademen. In mijn yogalessen gaat het er om dat je je voelsprieten leert te gebruiken.

Hoe ziet een yogales voor senioren er uit?

Leren voelen

We starten met een moment van stilte. Hoe gaat het vandaag met je? Zijn er plaatsen in het lichaam die om aandacht vragen? Pijnlijke plekken of voelen bepaalde spieren gespannen? Hoe is de ademhaling? Waar kun je deze het beste voelen? Ik vind het belangrijk dat je leert om te voelen wat je vertrekpunt is. Dit kan nl. elke week een beetje anders zijn.

Inspanning én ontspanning

Vervolgens beginnen we met het losmaken van de wervelkolom, gevolgd door een warming-up en de yoga-houdingen of asana’s. We sluiten af met een heerlijke ontspanning.

Lessen zijn verschillend en het tempo is rustig. De oefeningen zijn aangepast aan de leeftijd en worden geleidelijk opgebouwd. Ik wissel af tussen liggen, zitten, staan. Zitten kan op een yogamat of op een stoel. Er zijn legio manieren om aan een oefening mee te doen. Dus soms gebeurt het dat de één kiest om te staan en de ander op de stoel blijft zitten. Dat kan prima in dezelfde les.

Soms drinken we na afloop gezamenlijk een kopje thee, gewoon voor de gezelligheid. Maar dat is geen sociale verplichting.

Yogales voor ouderen in de Bron, Alphen aan den Rijn.

Iris straalt rust uit. Haar hele manier van doen en laten, haar stem, haar manier van lesgeven……alles helpt daaraan mee. Zij corrigeert als het nodig is, geeft individuele aanwijzingen en past oefeningen zelfs persoonlijk aan voor cursisten die bepaalde oefeningen niet kunnen. Aan het eind van de les hoor je ook altijd een ‘groepszucht’: Wat was dat weer heerlijk!!!

Aggie (78)

Waar in Alphen aan den Rijn geef ik yoga voor ouderen?

Ik geef les op twee locaties. Beide locaties zijn toegankelijk met een rollator of rolstoel. Ook is er een invalidentoilet aanwezig.

De Bron

Basisschool De Rank

De Bron

Locatie Yoga voor ouderen, de Bron in Alphen aan den Rijn.

Adres

Troubadourweg 2,
Alphen aan den Rijn
www.debron.info

}

Wanneer?

Dinsdag, 13.00 – 14.00u
en 14.15 – 15.15u

l

Data & inschrijven

Bekijk de kalender en schrijf je in voor deze les. Klik hier >>

Basisschool De Rank

Locatie yoga voor senioren, Activiteitencentrum de Wielewaal in Alphen aan den Rijn.

Adres

Lauraplein 1,
Alphen aan den Rijn
www.derank.scopescholen.nl

}

Wanneer?

Woensdag, 11.00 – 12.00u

l

Data & inschrijven

Bekijk de kalender en schrijf je in voor deze les. Klik hier >>

Wat je nog meer zou willen weten

Yoga zou toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Daarom geef ik les op rolstoelvriendelijke locaties tegen een aantrekkelijk tarief. De groepen zijn klein. Belangrijk is dat iedereen zich gezien en veilig voelt.

Waarom ik yogalessen aan ouderen geef

Ik woon in Alphen aan den Rijn. Toen een docente in 2010 stopte met lesgeven in Activiteitencentrum De Wielewaal, ben ik er in gerold. Van deze seniorengroep leerde ik veel, juist omdat niet iedereen alles mee kon doen. Hierin kon ik mijn creativiteit kwijt.

Wat ik belangrijk vind is dat iedereen zich welkom voelt om op zijn/haar eigen manier Yoga te beoefenen. Daarom volgde ik in 2021 de workshop Accessible Yoga bij Astrid van Rens.

Als ik een bijdrage kan leveren aan het gezond ouder worden is dat heel waardevol voor mij.

Groepsfoto Yoga voor ouderen in de Bron, Alphen aan den Rijn.

Dit zeggen mijn deelnemers over mij

Je hebt een rustige, mooie stem en de oefeningen zijn goed te volgen.

Je legt duidelijk uit en spreekt de oefeningen goed in. Je bent vriendelijk, niet veroordelend, biedt altijd een alternatief en je motiveert.

Je hebt humor, je bent puur.

Ja, ik wil graag kennismaken en een proefles Hatha Yoga 60+ volgen in Alphen aan den Rijn.

Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op via E-mail.

11 + 11 =