Yogastijlen

Zoveel mensen – zoveel soorten yoga

Jong, oud, man, vrouw, dik en dun, flexibel of niet… In mijn visie is er voor iedereen een yogales. En je bent nooit te oud om te beginnen. Wel kan het lastig zijn om te ontdekken welke vorm van Yoga bij jou past. Er bestaan zo veel yogastijlen! Daarnaast ontwikkelt elke yogadocent zijn eigen manier van lesgeven.

Mijn lessen zijn gebaseerd op Vinyasa Yoga (Power Yoga) en Hatha Yoga. In rustige lessen ligt de nadruk op ademhaling, ontspanning en lichaamsbewustzijn. Bij Vinyasa Yoga ook op kracht en conditie. Vanuit mijn ervaring kan ik de yogahoudingen aanpassen aan jouw mogelijkheden. Altijd zoeken we samen de balans tussen inspanning en ontspanning.

Hatha Yoga 60+

Een toegankelijke les op de yogamat of op een stoel, speciaal voor 60+ en ouder. Perfect om (weer) te beginnen met bewegen. De les wordt in een rustig tempo gegeven. Gewoon ‘met beide benen op de grond’. Je word je bewust van lichaamshouding en ademhaling. Door yoga wordt je lichaam soepeler en sterker en je geest rustiger. Ook wanneer je wat ouder bent.

En ben je nog geen 60, maar rolstoelgebonden? Of ben je herstellende van een pittige blessure of burn-out? Ook dan is dit jouw les!

Hatha Yoga

Hatha yoga is de klassieke vorm van Yoga, zoals de meeste Nederlanders het kennen. Hatha betekent verbinding tussen de energie van de zon ha en maan tha. Als er evenwicht is, is er balans. Tussen kracht en zachtheid, tussen inspanning en ontspanning. Leer luisteren naar je eigen lichaam en kom tot rust.

Een uurtje Hatha Yoga in de avond is een heerlijke afsluiting van een drukke (werk)dag.

Vinyasa Yoga

Vinyasa yoga is een dynamische, uitdagende vorm van yoga. Houdingen worden uitgevoerd op het ritme van de ademhaling. Hierdoor ontstaat een ‘flow’. Kernwoorden zijn: kracht, concentratie, coördinatie, flexibiliteit, balans en ontspanning. Deze yoga-stijl is tevens een mooie aanvulling op vele sporten, o.a. fitness/ krachttraining en sporten waarbij het lichaam asymmetrisch wordt gebruikt.

Na een les Vinyasa voel je je energiek en sterk.

Hoewel ik niet alles helemaal goed kan meedoen i.v.m. knie- en heupblessures, vind ik vooral de 60+ lessen prettig, omdat ik daar het meeste wel van kan volgen. Als ik weer naar de sportschool kan, wil ik daar andere leeftijdsgenoten op wijzen. Jij straalt een zekere rust uit, zodat ik na de les nog kan relaxen. Ik houd erg van bewegen en deze manier van yoga is niet te zwaar voor ouderen. Mocht de sportschool te zwaar voor me worden, dan hoop ik nog veel bij jou te kunnen oefenen.

Cobie (81)

Hatha Yoga, Hatha Yoga 60+

Stoelyoga is voor mij de ideale ‘sport’. Ik ben bezig en beweeg, het is inspanning en ontspanning tegelijk. Bij Iris is het fijn meedoen, omdat zij rekening kan houden met mijn beperkingen en mij eventueel persoonlijke aanwijzingen kan geven. Online, maar toch ‘persoonlijk’ een les volgen is ideaal in deze corona-tijd.

Brigitte (45)

Hatha Yoga 60+

Van het begin af aan bevalt het me uitstekend. Het is niet makkelijk, maar het maakt niet uit hoe lenig je bent. Als iets niet lukt, kan het altijd op een andere manier ook. De ontspanningsoefening is het fijnst en de beloning komt pas achteraf. Na een yogales van Iris beweegt mijn lijf een week lang veel soepeler en gelukkig is er na een week weer een nieuwe les.
Richard Fase

Hatha Yoga

Ik ben begonnen met Yoga voor de (innerlijke) rust die het mij geeft én een stukje flexibiliteit. De yogalessen bij Iris van Energy Inn kan ik iedereen aanbevelen. De lessen zijn gezellig, Iris is zeer ervaren, geduldig en vriendelijk. Ze neemt voor iedereen de tijd en de lessen zijn geschikt voor zowel starters, zoals ik, als gevorderden. De locatie is een sfeervolle boerderij, die zowel met de auto als de fiets makkelijk bereikbaar is.

André Lokkers

Hatha Yoga

Voor mij is het altijd weer een feestje om naar Vinyasa Yoga te gaan. Onder deskundige leiding van Iris werk ik aan mijn lichaam en geest om deze flexibel, soepel, lenig en ontspannen te houden.
Bij alle houdingen wordt ook veel aandacht gegeven aan de ademhaling, zodat de oefening mij makkelijker af gaat. Aan het eind van de les voel ik mij moe maar voldaan en het is altijd weer heerlijk om op de mat te ontspannen in de wetenschap dat je jezelf een cadeautje hebt gegeven.

Teunie

Vinyasa Yoga

Mijn dag kan niet beter beginnen. Iris’ lessen zijn elke keer weer een uitdaging! Vol energie ga ik na een les Vinyasa Yoga het weekend in.
Sandhya

Vinyasa Yoga

Ervaar zelf wat Yoga voor jou kan betekenen

Iris Wassenburg

Voor mij persoonlijk heeft yoga veel betekend. Yoga heeft mijn lichaam – en geest – sterker en soepeler gemaakt. Ik sta steviger met mijn beide benen op de grond. Ik heb meer energie en kan me beter ontspannen. Ook heb ik geleerd de stroom van gedachten even tot rust te laten komen.